Feed on
Posts
Comments

Efter gårdagens inlägg på Binero startade debatten bland bloggarna genast om den interaktiva skrivtavlans vara eller icke vara. En aspekt emot är helt klart det finansiella, inte minst skolan är ju hårt prövad ekonomiskt dessa dagar. En interaktiv skrivtavla är en dyrköpt investering och när man ställer den emot andra digitala satsningar så kanske man vill göra andra prioriteringar. Det ställer jag upp på och förstår fullkomligt. Men att därifrån säga att den inte har en plats i skolan och att den är något som man inte ska satsa på kan jag inte förstå eller ställa mig bakom.

Jag och mina elever har under läsåret haft förmånen att arbeta med en sk smartboard. Vi kan nog alla skriva under på att den främjat kreativitet, fantasi, delaktighet och uppfinningsrikedomen hos både mig och eleverna. En interaktiv skrivtavla kan bli en dyrköpt pc-projektor om man inte utnyttjar det som just är ”tavlans” storhet – interaktiviteten, för det krävs användare med kunskap och kompetens, men med fantasi, kreativitet och uppfinningsrikedom kan tavlan bli ett kraftfullt verktyg för att öka elevernas måluppfyllelse, inte minst för de elever som behöver ha pedagogisk förstärkning vad gäller visualisering och konkretisering.

Visst kan man göra listor och visst kan man bestämma vad som skall prioriteras eller inte men dessa kanske inte skall generaliseras att gälla alla skolor, alla klassrum, alla lärare eller ens alla elever, som alltid ser behov ofta olika ut. Det som gäller för många gäller sällan för alla.

7 Responses to “Smarta tavlan, en dyrköpt leksak?”

 1. Öpedagogen skriver:

  Heja dej!!
  Kunde inte sagt det bättre!!!!!

 2. Fröken T skriver:

  Tack snälla öpedagogen, ämnet smartboard har fått mig att vakna till lite grann från semestervilan:-) det börjar ju bli dags att börja arbeta igen.
  Ju, mer jag funderar på det här med smartboard, bärbara datorer, pc-projektorer och annan teknisk/ digital utrustning som vi i skolan använder och behöver, desto mer frustrerad blir jag. Är det för mycket begärt att utrusta lärare och elever med modern teknisk utrustning som hör 2000-talet till??? Som behövs för att vi skall kunna utföra vårt arbete på ett samtida sätt med relevanta verktyg. En bärbar dator till varje lärare, till varje elev? Skulle inte den satsningen gjorts för länge sedan?

 3. CaTTis skriver:

  Jag håller med dig totalt i din kommentar här nedan! =) Kul att få höra lite från olika håll hur de tycks o tänks men speciellt används ute i ”verkligheten”. =) Kram

 4. Åsa K skriver:

  Väldigt bra inlägg! Det blir alldeles för lätt svart eller vitt i diskussionerna.

 5. Fröken T skriver:

  Tack Åsa! Det värdesätter jag mycket =)

 6. […] Många synvinklar har lyfts fram både för och emot den interaktiva skrivtavlan. Läs gärna Fröken T:s inlägg i debatten och även Skolväskans. Grunddiskussionen skapades nog på bloggen […]

 7. […] Fröken T , Skolväskan och den golfande it-pedagogen fortsatte. […]

Leave a Reply

Hoppa till verktygsfältet